НА ЗАКАРПАТТІ ДІЄ НЕРЕСТОВА ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ РИБИ

  • 76

НА ЗАКАРПАТТІ ДІЄ НЕРЕСТОВА ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ РИБИ!

Нерест – один з найважливіших періодів розвитку рибних популяцій, від успішності якого залежить якість і майбутня кількість водних біоресурсів у водоймах.

Для створення сприятливих умов проходження нересту з 1 квітня 2024 року на переважній більшості рибогосподарських водних об’єктів України розпочалася щорічна весняно-літня нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.

Водночас Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства звертає (https://darg.gov.ua/) увагу рибалок, на те, що риболовля у цей період дозволяється лише з берега за межами нерестовищ гачковими знаряддями вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою.

Забороняється також здійснення промислового рибальства та підводного полювання.

За недотримання зазначених вимог передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування завданих рибному господарству збитків.

Тому не надто законослухняних рибалок застерігаємо від порушень, з огляду й на те, що у нерестовий період рибоохоронці Держрибагентства у посиленому режимі здійснюють контроль на водоймах.

«Потужний природний інстинкт нересту стає у риб головним, він приглушує рефлекси самозбереження. У цей час риба може стати легкою здобиччю для браконьєрів.

Сьогодні, в умовах війни, коли російські окупанти і так повсюдно знищують життя наших рибних популяцій, дуже важливо надати рибі можливість спокійно віднереститися.

Тому закликаю усіх відповідально ставитися до нерестуючої риби та дотримуватися встановлених обмежень», – наголошує т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Тривалість нерестової заборони відрізняється залежно від регіонів та водойм.

Строки заборони на добування (вилов) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) Закарпатської області:

на водосховищах – з 25 березня по 04 червня 2024 року;

в корінних водах річок – з 25 березня по 15 травня 2024 року;

в придаткових водоймах річок – з 25 березня по 25 червня 2024 року.




Фото без опису