A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богданська територіальна громада
Закарпатська область, Рахівський район

Історія

Дата: 23.11.2021 10:14
Кількість переглядів: 496

 
село Видричка 

    Розташоване село Видричка на обох берегах річки Тиса, в 9-ти кілометрах від Рахова. За місцевими переказами назву «Видричка» село отримало від «річкової видри», яка залюбила дану місцевість. До 1993 року село Видричка належало до села Богдан. У 1993 році стало окремою адміністративно-територіальною одиницею. Тож, Видричку можна віднести до нової генерації сіл Рахівського району, які зовсім недавно отримали статус села в зв'язку зі збільшенням чисельності населення. В селі побудована школа І-ІІІ ст., дві Церкви (православна та греко-католицька), сільська рада, Богданське лісництво, а також є декілька магазинів.

   Перша каплиця мала приблизні розміри 5х6 м.

   Дерев'яну церкву Преображення Господнього базилічної форми з вежею над входом спорудили в 1935 р. шляхом перебудови каплиці на ділянці, подарованій Василем Морочилом.

    У 1950—1952 роках Василь Мартиш зробив реконструкцію церкви.

   В радянський період 1 березня 1962 р. церкву зняли з реєстрації і незабаром розібрали за ініціативою тодішнього голови сільради та директора школи, а на її місці згодом збудували дитячий садок.

   Нову цегляну церкву споруджено від 1990 до 1992 р. за проектом архітектора Івана Копача біля школи, на ділянці, виділеній з колгоспної землі. Четвертину необхідних коштів виділила держава. Вів будівництво вже згаданий місцевий майстер і голова церковного комітету Василь Мартиш та його помічники Михайло Костан, Григорій Шорбан, Микола Майор з Відрички та Юрій Кокіш із с Розтоки. В. Д. Зейкан намалював два ряди ікон до іконостаса. Дзвіниця. XIX ст.

   Шестигранна дерев'яна дзвіниця була найдавнішою культовою пам'яткою села. Над низьким нижнім зрубом, захищеним шестигранним опасанням, здіймався каркасний ярус, вкритий шестибічним шатром.

   Фольклорний фестиваль «Видричанська вишиванка».

 Неподалік від села розташовані ботанічні заказникиМлакиЦерлянкаЛілія.

    Млаки: Площа 58 га. Статус надано згідно з рішенням облвиконкому від 07.03.1990 року № 55. Перебуває у віданні Видричанської сільської ради. Статус надано з метою збереження місць зростання арніки гірської, цінної лікарської рослини. Крім того, тут зростають рідкісні рослини, як-от зозульки Фукса, билинець, біловусник. Територія заказника розташована на стрімкому схилі гори Млаки.

   Церлянка: Площа 5 га. Статус надано згідно з рішенням облвиконкому від 07.03.1990 року № 55. Перебуває у віданні Видричанської сільської ради. Статус надано з метою збереження місць зростання арніки гірської, цінної лікарської рослини. Крім того, тут зростають рідкісні рослини, як-от зозульки Фукса, билинець, біловусник.

   Лілія: Площа 1 га. Статус надано згідно з рішенням 12 сесії 21 скликання обласної ради від 31.05.1993 року. Перебуває у віданні Богданської сільської ради. Статус надано з метою збереження місць зростання рідкісної рослини — лілії цибулинконосної (Lilium bulbiferum).


   Мешканцем села Видричка Ретязником Юрієм Петровичем   на початку осені у лісі  в урочищі Німичний (4-км. вище с. Богдан) було знайдено меч епохи середньовічча. Він відносно добре зберігся, пролежавши сотні років у землі. Кому він належав – випадковому заблукавшому воїну, розбійнику, першим поселенцям даної місцини? Яка б відповідь не була дана, але  в любому випадку  знайдена річ може внести корективи в історію заселення цього краю, його часових рамок. Археологічна знахідка цінна не сама по собі, а тим де вона знайдена. Така річ у масиві Чорногори (Чорногірського хребта) це вже відкриття.

   Павлик - колишнє село в Україні, в Закарпатській області. Обєднане з селом Видричка рішенням облвиконкому Закарпатської області №155 від 15.04.1967


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано