A A A K K K
для людей із порушенням зору
Богданська територіальна громада
Закарпатська область, Рахівський район

ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ

Дата: 19.10.2021 14:17
Кількість переглядів: 415

 

Шановні жителі Богданської ТГ!

Домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім'єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь (ст.1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству).

Яким може бути насильство в сім'ї?

- Фізичне насильство (ляпаси, потиличники, кусання, здушування, припікання, штовхання, побиття, незаконне позбавлення волі, мордування, залишення в небезпеці, не надання допомоги, заподіяння смерті);

- Психологічне насильство (словесні образи, крики, приниження, безпідставна критика, залякування, погрози, шантажування, переслідування тощо);

- Сексуальне насильство (примус до статевих контактів у небажаній ситуації або час, примус до небажаних форм статевих контактів, примус до спостереження за статевим контактом кривдника з іншими, підглядання, залучення до порно-індустрії чи секс- бізнесу, зґвалтування);

- Економічне насильство (обмеження у доступі до власних коштів, утиски свободи використання коштів, позбавлення житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які людина має законне право, заборона навчатися або обирати місце роботи (працювати).

      Що з цим роботи? Однозначно, змінювати установки. Зрозуміти, що в сучасному і розвиненому суспільстві толерантність щодо насильства має дорівнювати нулю. Справа двох — це сварка, конфлікт тощо, а домашнє насильство, починаючи з 12.01.2019 р. — це злочин, який саме як злочин має сприйматися в суспільстві.

     В разі вчинення проти вас чи ваших рідних, знайомих протиправних вищ езазначених діянь, можна звернутися за консультацією та допомогою:

 

 

ЖЕРТВОЮ НАСИЛЬСТВА МОЖЕ СТАТИ КОЖЕН! 

ПАМ'ЯТАЙТЕ – ВАМ ЗАВЖДИ ГОТОВІ ДОПОМОГТИ ТА ПІДТРИМАТИ!

  • ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ (ПОЛІЦІЯ)

Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву. Правоохоронці можуть, зокрема, винести кривднику терміновий заборонний припис, надати пораду щодо подальших дій та наявних надавачів послуг, а також скерувати вас (разом із дітьми) до убезпеченого притулку для постраждалих осіб.

  • ГАРЯЧІ ЛІНІЇ ДЛЯ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

Урядовий контактний центр – 1547 (з мобільного або стаціонарного)

Інформаційна консультація, психологічна підтримка, реєстрація відповідного звернення до державних органів. Цілодобово і безкоштовно.

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства – 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного)

Цілодобово, безкоштовно, анонімно. Інформаційна, соціально-психологічна та юридична підтримка.

  • МЕДИЧНІ УСТАНОВИ

Якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства, зверніться до лікаря для отримання медичної допомоги та документування у медичній картці ознак того, що з вами сталося. Надалі це допоможе притягнути кривдника до відповідальності, якщо ви звернетеся до правоохоронних органів.

Амбулаторія село Богдан, вулиця Борканюка, 3

Центр первинної медико санітарної допомоги м. Рахів, вул. Карпатська, 1 Тел. 031325571

 

  • СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

Якщо у вашій сім’ї є діти, вони так само або страждають від насильства, або є його свідками. Відповідна служба втрутиться у ситуацію та захистить права дітей.

с.Богдан вул. Шевченка, 114

  • СУД

Залежно від ступеню тяжкості насильства суд, зокрема, може до півроку обмежити доступ кривдника до вас та ваших дітей, а також скерувати його до проходження спеціальної програми, спрямованої на змінення його поведінки в сім'ї.

Рахівський районний суд Закарпатської області · Телефон: 0 (3132) 2-22-44;

· Електронна адреса: inbox@rh.zk.court.gov.ua.

  • ЦЕНТР БЕЗОПЛАТНОЇ ВТОРИННОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

Особи, постраждалі від домашнього насильства, мають право отримати послуги адвоката безкоштовно.

Назва: Рахівське бюро правової допомоги

Адреса: Закарпатська областьРахіввул. Миру, 1

Телефон: 0 800 213 103; (0313) 25 51 31

Сайт: http://zakarpattya.legalaid.gov.ua 

Email: rakhivske@legalaid.uz.uaФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано